lena trans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doet een verloskundige?

Opleiding
De verloskundige, ook wel vroedvrouw genoemd, is een zelfstandig medisch beroepsbeoefenaar. De opleiding tot verloskundige, is een HBO-opleiding. In Nederland ziet men de zwangerschap als een gewone, gezonde (fysiologische) gebeurtenis. Tijdens de opleiding leer je het normale van het afwijkende verloop te onderscheiden.

Risicoselectie
Verloskundigen begeleiden de zwangere vrouw en haar partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Worden er complicaties verwacht, dan maakt de verloskundige een inschatting van de aard en ernst van de complicaties. Dit wordt ook wel risicoselectie genoemd. Zij verwijst de zwangere vrouw zo nodig door naar de huisarts, gynaecoloog, of naar een andere specialist.

Echoscopie
Verloskundigen kunnen een aanvullende opleiding volgen tot echoscopiste.
Hierna zijn ze bevoegd om verschillende echo's te maken.

IMG 9435

Zwangerschap
De begeleiding tijdens de zwangerschap start eigenlijk al vanaf het moment dat je vaststelt dat je zwanger bent. 
Als je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, mag je gelijk bellen om vragen te stellen en een afspraak te maken.
Helaas kan het gebeuren dat je zwangerschap eindigt in een miskraam. Dan is het prettig dat je ons vroeg gebeld hebt, zodat wij je kunnen begeleiden in dit proces.

Praktijk 10Bevalling
Indien een bevalling zonder complicaties verloopt, dan kan een verloskundige je vanaf de eerste wee begeleiden. Dit betekent ook dat zij na de bevalling zelf een eventuele wond mag hechten en de baby nakijkt. Ook als het niet helemaal verloopt, zoals we zouden willen, kan een verloskundige meteen ingrijpen bij complicaties, zoals bijvoorbeeld toedienen van zuurstof aan de baby, of het geven van medicatie, om het bloedverlies te beperken.

Kraamtijd
Tijdens de kraamtijd hebben verloskundigen de eindverantwoordelijkheid over jou en je baby. Samen met de kraamverzorgende houd ze in het oog of alles goed verloopt. Mocht je om medische reden bij de gynaecoloog moeten bevallen, is het wel noodzakelijk dat er tijdens je kraamtijd een verloskundige langskomt.

Praktijk 8

© Powerinternet.nl 2018 |