lena trans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat te regelen?

Tijdens je zwangerschap moet je een hoop regelen. Hieronder zetten we alvast aan aantal dingen voor je op een rijtje.

Kraamzorg
Het is noodzakelijk om al tijdig in je zwangerschap je kraamzorg te regelen. Het liefst al bij 12 weken. Wij werken met ieder kraamcentra samen. Voor je verzekeraar is dit niet altijd het geval. Vraag dan even na met welk kraamcentrum je verzekeraar samenwerkt. Vaak mag je zelf een kraamcentrum kiezen.

Erkenning, gezag, voogdij
Als jullie, als aanstaande ouders niet getrouwd zijn, is het handig om in de zwangerschap de erkenning door de vader te regelen. Dit wordt erkennen van de ongeboren vrucht genoemd. De man neemt dan officieel het vaderschap van het kind op zich. Dit dient te gebeuren op het gemeentehuis. Het geldt ook als jullie een samenlevingscontract hebben. Bij de erkenning kan naamskeuze voor het kind worden gedaan. Indien geen naamskeuze wordt gedaan, krijgt het kind de naam van de vader of de naam van de moeder indien het kind geen juridische vader heeft. Erkenningspapieren dien je bij de aangifte mee te nemen.
Vaak krijg je bij de gemeente ook papieren mee, om het ouderlijk gezag te regelen. Deze papieren kun je ook bij de aangifte krijgen. Ouderlijk gezag kan pas aangevraagd worden na de geboorte van jullie kindje, bij de rechtbank.
Eventuele voogdij dient geregeld te worden, middels het opmaken van een testament bij de notaris.

Klossen
Ondanks dat je op Schouwen-Duiveland niet thuis kan bevallen (behalve op Bruinisse), is het verplicht om klossen (voor onder je bed) vanaf 37 weken in huis te hebben. Deze kunnen gehuurd worden bij de thuiszorg. De hoogte van het bed gemeten vanaf de grond minimaal 70cm zijn.

Zwangerschapscursus
Op Schouwen-Duiveland bestaan er verschillende cursussen, die je tijdens je zwangerschap kunt volgen, bijvoorbeeld de cursus van Zwangertotaal. Door de informatie en/of oefeningen kun je je goed voorbereiden op de bevalling. Daarnaast is het leuk om ervaringen uit te wisselen. Het is handig om je hier tijdig voor op te geven.
Beide ziekenhuizen geven ook voorlichtingsavonden over bevallen in het ziekenhuis. Het kan interessant zijn, om alvast eens een kijkje te nemen, waar je straks zal gaan bevallen. Vraag je verloskundige om extra informatie of een folder.

Kraampakket
Meestal wordt dit pakket verstrekt door je zorgverzekeraar. Vraag het voor de zekerheid even na. Als je zorgverzekeraar geen kraampakket verstrekt, dien je er zelf één samen te stellen, ongeveer 6 weken voor de bevalling. Onder babyuitzet kun je lezen, waar een kraampakket uit bestaat.

Kinderopvang
Indien je van plan bent om na je zwangerschapsverlof weer aan de slag te gaan, ben je misschien op zoek naar opvang voor je kindje. Het is handig om daar alvast in je zwangerschap over na te denken. Soms hanteren kinderdagverblijven een plaatsingstermijn van een aantal maanden.

Registratie ziekenhuizen
Je mag als zwangere kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen.
Dit is mogelijk in het van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland of het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes.

Voor het bevallen in Goes moet je een keer gaan registreren. In het ziekenhuis moet een geldig BSN en legitimatiebewijs bekend zijn. Dit betekent dat je langs de receptie gaat, om deze documenten te overleggen. Registreren kan ook in Zierikzee.

Zorgverzekering
Als je zwanger bent is het nuttig om je zorgverzekering na te kijken. Uit de basisverzekering word bijvoorbeeld de combinatietest en de eigen bijdrage voor de kraamzorg niet vergoed. Misschien is het zinnig om je aanvullend te verzekeren. Bij CZ mag je dit gedurende je zwangerschap wijzigen, bij andere verzekeraars alleen op 1 januari. Iedereen in Nederland heeft een deel eigen risico (minimaal 350 euro). Bepaalde zaken in je zwangerschap vallen onder eigen risico, bijvoorbeeld bloedonderzoek, maar ook de kosten van de ambulance. Op Schouwen-Duiveland worden de kosten van een poliklinische bevalling wel altijd vergoed.

© Powerinternet.nl 2018 |