lena trans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miskraam

Wat is een miskraam?
Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is (dit noemen we een missed abortion).
Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken. 

Hoe ontstaat een miskraam?
Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Dit is een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. De afwijking is zelden erfelijk. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken. Een miskraam is een natuurlijke maar ingrijpende gebeurtenis.

Wat zijn de verschijnselen?
Een miskraam begint meestal met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Heviger dan een normale menstruatie. Je verliest daarbij ook stolsels, stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies) en het vruchtje. Het bloedverlies neemt daarna af en houdt na een paar dagen tot een week op. Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies heeft gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

Hoe verder?

Afwachten

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan af te wachten tot al het weefsel vanzelf wordt afgestoten en de bloeding vanzelf ophoudt. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na begin van de bloeding afgestoten. Als je hiervoor kiest, is het verstandig om met de verloskundige te overleggen hoe lang je zult afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als je later besluit toch een curettage te willen, kun je daar alsnog voor kiezen. 

Curettage
Als eenmaal zeker is dat het vruchtje niet meer leeft, vinden sommige vrouwen het moeilijk om af te wachten tot het vanzelf wordt afgestoten en de bloeding weer ophoudt. In emotioneel en in praktisch opzicht kan het vervelend zijn als je niet kunt voorspellen wanneer de miskraam op gang komt en de bloeding ophoudt. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Wanneer je niet langer wilt wachten, kun je met de verloskundige overleggen om een curettage te laten doen. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina en de baarmoedermond met een dun slangetje leeggezogen of met een soort lepel schoongemaakt. Als alle weefselresten zijn verwijderd, houdt de bloeding vanzelf binnen enkele dagen op. Een curettage is een ingreep die 5 tot 10 minuten duurt. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Je kan dezelfde dag weer naar huis. Bij een curettage is er een kleine kans op complicaties (infectie, hevig bloedverlies of verwonding) waardoor verdere behandeling nodig is. 

Medicijnen
Door tabletten in de vagina in te brengen kan een spontane miskraam opgewekt worden. Deze worden voorgeschreven door de gynaecoloog. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. De medicijnen werken niet altijd, bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Adviezen
Een miskraam is niet tegen te houden, niet met medicijnen en ook niet met rust. Steun van een vertrouwd iemand kan belangrijk zijn. Bij menstruatie- of weeënachtige pijn kun je een pijnstiller nemen (paracetamol of ibuprofen). Het afgestoten weefsel hoef je niet te bewaren. Verder onderzoek van het weefsel is niet zinvol.

Als je een rhesusnegatieve bloedgroep hebt, is het van belang dat je na een miskraam van 10 weken zwangerschap, een injectie krijgt met anti-D immunoglobuline (liefst binnen 48 uur na het verliezen van de vrucht, maar binnen 2 weken is ook nog zinvol). Dit is om te voorkomen dat jouw lichaam antistoffen maakt die bij een volgende zwangerschap bloedarmoede bij je baby zouden kunnen veroorzaken. 

Bel de praktijk
Als je vragen hebt of ongerust bent, kun je bellen met de verloskundige.
Neem direct contact op bij een van de volgende verschijnselen:

  • •als het bloedverlies erg hevig is; 
  • •als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is; 
  • •als je koorts krijgt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam.

Controle
Een week na het begin van het bloedverlies bieden we je een controle-echo aan. Dan wordt er een inwendige echo gemaakt om te kijken of het vruchtje volledig is afgestoten. Ofwel dat de baarmoeder “leeg is”.
Als de baarmoeder nog niet leeg is, verwijzen we je naar de gynaecoloog. 

Na een miskraam
Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen. Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos zijn. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 4-6 weken op gang komen. Lichamelijk kun je gewoon weer proberen opnieuw zwanger te worden.Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed.

Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen! De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Als je je zwangerschap vroeg wereldkundig hebt gemaakt, kun je de miskraam delen met de mensen die op de hoogte zijn van je zwangerschap. Zij kunnen met je mee leven en erover praten met iemand die je vertrouwt, lucht vaak op. Zowel met je partner, als met anderen (die hetzelfde hebben meegemaakt) of je verloskundige. Je mag altijd langskomen!

Heb je nog vragen?
Als je na het lezen van deze brief nog vragen hebt, kun je ons altijd bellen: 06-22255315.
Op de volgende website vind je nog meer informatie: http://www.deverloskundige.nl/miskraam

© Powerinternet.nl 2018 |